Een desem

Gepubliceerd door Paul op

Desem 7-daagse
Dag 1:  Mengen

Roggebloem van de molen gemengd met anderhalf keer zoveel water (in gewicht). In een wekpotje waar de afdichtring uit is gehaald. Weggezet in de keuken op 24 graden.

Dag 2:  Roeren

Het bloem-water mengsel is al wat aan het bubbelen gegaan. We roeren het mengsel vandaag alleen maar goed door. Daarna is het weer weggezet in de keuken.

Dag 3:  Voeden

Nog steeds bubbels, een beetje roggebloem en wat water doorgeroerd. Weggezet op 24 graden, weer in de keuken.

Dag 4:   Oh

Nu lijkt een klein slagveld. Geen bubbels meer, een wazige waterige drap drijft op een wit-grijze onderlaag en er komt een enorm sterke kaaslucht vanaf. Oef… We voeden het weer met een beetje bloem en wat water.

Dag 5:   Voeden

Het mengsel is nu egaal gebleven en heeft hele kleine koolzuurbelletjes. De kaaslucht is nog steeds alom overheersend. Nu ook gevoed en weggezet bij 24 graden.

Dag 6:   Frisse tonen ontstaan

Het begint een keurig desem-achtig goedje te worden. De kaaslucht wordt vermengd met een heerlijk aroma, een beetje yoghurt – en bloemachtige geur

Dag 7:   Bakklaar desem

Het desem-achtig goedje is flink toegenomen in omvang. We kunnen er nu mee bakken! Het gaat nu over in een nieuw bakje dat in de koelkast wordt bewaard en zo één of twee keer per week gevoed en goed doorgeroerd. Het zal zich als het goed gaat steeds verder ontwikkelen in geur en smaak.

Categorieën: recepten

1 reactie

Frans · 26 april 2020 op 18:22

Ik denk aan de molen in Ravenstein…
Mijn methode is niet veel anders met als uitzondering dat ik geen molen roggebloem gebruik maar Duits fabriekshallen. Ik probeer het nogmaals op deze methode. Thx

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *