Bostel op een draf

Gepubliceerd door Paul op

Bierbostel

Na het maischen, als de brouwer het beslag heeft geklaard en de wort is weggepompt uit het maischvat naar de vergistingstank, blijft er de afgewerkte mout over. Dit wordt bierbostel of draf genoemd. 

Dit bostel bevat afhankelijk van de stappen die de brouwer heeft gevolgd, nogal wat stoffen, zoals het kaf van de gerst en allerlei niet water-oplosbare eiwitten. Het wordt vaak gebruikt als veevoer maar is ook te gebruiken in brood.

Nat en droog

De bostel, zo uit de tank, is een kletsnat goedje. Het heeft afhankelijk van het proces een meer of minder zoetige smaak.

Er doen zo nogal wat verhalen de ronden over bostelbrood. De één vindt het lekker, een ander vind het helemaal niets. Hoe dan ook als je met bostel aan de gang gaat, hou dan in de gaten dat het héél erg veel vocht bevat. Als je bostel droogt voordat je het gebruikt in je deeg, heb je in ieder geval een constante waarde voor het vocht dat je deeg nodig heeft en voorkom je verrassingen..

Bostel drogen op een oventray werkt prima. Temperatuur van de oven niet te hoog zetten en wachten maar. Hieronder een grafiekje hoe het drogen verloopt.

Bostel drogen

Na een tijdje zie je dat het gewicht van de drogende bostel niet veel meer zakt en uiteindelijk ergens rond de 30% van het aanvangsgewicht blijft hangen. 

De bostel is dan droog en hard, zorg ervoor dat je het vóór gebruik weer weekt maar dit keer met een bekende hoeveelheid water. Zo weet je hoeveel vocht er in je deeg zit.

En…

Let wel op: Uitgebakken bostel wordt keihard, géén feest voor tanden en kiezen. Deze echte tandenbreker is niet geschikt voor koekjes of aan de buiten- of zelfs binnenkant van je brood, het kruim dus. Zorg dat het dus goed zacht is als je het verwerkt.

Categorieën: recepten