Broodbewust

Gepubliceerd door Paul op

Als je

er even bij stil staat, is het dan niet een beetje vreemd?
Als ik kook, doe ik dat met “losse” ingrediënten; verse groente, aardappelen, rijst of pasta en vlees. Bekend denk ik en niets bijzonders. Goed, ook ik koop wel eens een zak voorgesneden groenten, maar ik kies dan wel bewust uit het aanbod; wat zit er in, hoe het er uit ziet en hoelang kan ik het nog bewaren.

Twee van de drie maaltijden

Maar voor twee van de drie maaltijden komt brood vaak in beeld. Wat doet u met brood? Maakt u het ook uit losse ingrediënten? De meesten kopen het kant en klaar.
Het brood zelf maken, dat doen, gelet op het aanbod in de supermarkten enzo, eigenlijk niet heel veel mensen.
De groep die dat wel regelmatig doet kent zeg maar twee hoofdgroepen: Zij die zelf brood maken en de groep broodbakmachinebakkers.
Ik zelf ben ooit ook zo begonnen, als broodbakmachinebakker. Het voelde een beetje aan als de kant-en-klaarmaaltijd en de magnetron, niet echt bevredigend en vaak ook niet lekker. Maar ja ik had géén idee hoe ik zelf e.e.a. moest aanpakken zonder mix en machine. Het resultaat vond ik vrijwel altijd een teleurstellend. Daar vanuit vertrekkend ben ik zelf gaan zoeken naar beter, best een lange tocht mag ik wel zeggen.

Broodbakmachine

Uiteindelijk kwam het beste resultaat zonder de hulp van die machine.
Ik bak vaak met bijvoorbeeld 100% van één graansoort. Voor de broodkopers onder de lezers: Als dat géén tarwe is, is dat vaak al vrij uniek. Niet zo verwonderlijk als je weet dat rogge tarwe en spelt allemaal zo hun eigenaardigheden hebben en verschillend moeten worden behandeld voor het beste resultaat, vooral als het om het kneden en mengen gaat.

Spelt

Veel “speltbroden” uit de super en bij bakker vandaan bevatten maar een fractie spelt en niet zelden ook nog een boel tarwegluten. Veel productielijnen zijn nu eenmaal op één graansoort ingeregeld en dat is vaak het sterkere tarwe.
Toen mijn broodbakmachine uiteindelijk definitief de geest had gegeven, -ik gebruikte ‘m de laatste tijd alleen nog voor kneden- ben ik toegetreden tot de groep mensen die zelf met bloem en gist aan de gang gaat.
Waarschijnlijk lid van een divers gezelschap van puristen maar ik denk bovenal echte liefhebbers.
Ik heb er nooit spijt van gehad.

Categorieën: de basis